Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann

 
 
 
Baksidan:
 
 
Efter ett långt ochsynnerligen händelsrikt liv hamnar Allan Karlsson på det äldrehem han tänkt ska bli hans sista anhalt på jorden. Problemet är bara att hälsan vägrar ge vika, och en dag bär det sig inte bättre än att det är dags för honom att fylla tresiffrigt.
 
Pompa och ståt väntar, med kommunalråd och lokaltidning på plats.
Ett spektakel så oönskat av Allan att han i stället kliver ut genom fönstret. Därmed är han på rymmen från sitt eget fördelsedagskalas.
I hastigheten råkar Allan få med sig en väska som han bara skullevakta ett slag och strax har han både tjuvar och poliser efter sig.
 
Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann 
Handlar om en månadslång jakt genom Sverige på Allan och hans nyfunna vänner. Men boken är också en resa genom 1900-talet - den oändligt sorglöse Allan Karlssons livsresa.
 
Hur kommer det sig egentligen att Allan äter middag med blivande presidenten Truman?
Och får lift med förre premiärminister Churchill? Och åker flodbåt med ortförande Maos unga hustru?
Eller för den delen att han tillbringar flera månader med att vandra över Himalaya?
 
Trots att Allan är fullständigt ointresserad av politik och religion tycks han ha påverkat de flesta av det förra seklets stora händelser i världen.
I hundra år gjorde Allan Karlsson världen osäker, bara genom att vara. Och nu är han lös igen.
 
 
Vad jag tyckte om boken:
 
 
Helt otroligt vilken fantasi författaren har! Allans resa är så komisk och spännande, han har varit med om mycket den gubben som man knappt kan ta till sig, man kan bara ler och läsa vidare.
 
Författaren har skapat en riktigt charmig och rolig huvudroll, hans sätt att agera i situationer eller bara hans sett att tänka är komisk i många lägen.
 
även de nya karaktärerna som Allan möter under sin livs resa är så olika alliohoppa och man förstår tidigt i boken att den här resan vill man veta allt om och man kommer aldrig kunna gissa vart det bär av för käre Allan härnäst.
 

Angelologi

 
 
 
Baksidan:
 
 
Sanka rosa-klostret,
New york, nutid.
 
En dag när Evangeline utför sina sysslor i klostrets bibliotek hittar hon en brevsamling som kommer att förändra hennes liv. I breven, som är från andra världskriget, upptäcker Evangeline något ofattbart: i generationer har det pågått en kamp mellan änglar och människor.
 
En kamp som hon själv, utan att veta om det, varit inblandad i redan från födseln.
Samtidigt närmar sig ett stort antal bevingade varelser klostret.
Kommer Evangeline att kunna göra vad som behövs för att avgöra striden och rädda mänskligheten?
 
 
 
Vad jag tyckte om boken:
 
Författaren har skapat en väldigt god och trogen huvudkaraktär, man känner hur trygg hon är i sitt liv och sin vardag. Hon vet sin plats, men endå så får man en inblick i hennes tankar om något större, hennes tillbaka blickar från hennes barndom innan hon vart föräldralös.
 
När hemligheten kommer upp till ytan blir det en kamp att följa, man får också följa kampen från sin börjar under andra världskriget.
 
Slutet var något som man trott att man gissat sig till, och sedan insåg hur fel man hade när det kom.

RSS 2.0